top of page
Sportvasten: wat is het?
Sportvasten

SPORTVASTEN

"Een effectieve trainingsmethode"

Sportvasten is een wetenschappelijk bewezen 10-daagse trainingsmethode die de stofwisseling dwingt structureel over te schakelen (de switch) van suiker- naar vetverbranding. Het lichaam haalt zijn energie dan niet langer vooral uit suiker maar uit vet, met als gevolg dat er meer vet verbrand wordt en overtollige vetreserves zoals buikvet afnemen. Door deze switch kan je lichaam op korte termijn profiteren van alle gezondheidsvoordelen van vetverbranding zoals o.a. gewichtsverlies, een beter uithoudingsvermogen, meer energie en een fitter gevoel!

ook op afstand met online coaching mogelijk!

Sportvasten: hoe werkt het?

HERKEN JIJ JE IN EEN OF MEER VAN ONDERSTAANDE PUNTEN?

★ Te hoog vetpercentage (terwijl je wel gezond eet)
★ Energiedips (after lunch dip..)

★ Chronisch vermoeid zijn
★ Moeite met het volhouden van duurtrainingen
★ Behoefte aan zoetigheid

★ Behoefte aan het 'moeten' eten op sommige momenten van de dag

★ Behoefte aan snelle suikers tijdens lange trainingen
★ Slecht herstel na (zware) trainingen


 

DAN IS SPORTVASTEN VOOR JOU!

WELKE RESULTATEN KUN JE VERWACHTEN?

★ 2 tot 6kg gewichtsverlies

★ Lager vetpercentage

★ Verbeterde stofwisseling

★ Verbeterde insulinegevoeligheid

★ Lagere bloeddruk en cholesterolgehalte 

★ Meer energie - minder suikerdipjes

★ Minder buikomvang (3 tot 8 cm)

★ Beter uithoudingsvermogen

★ Minder zin in zoetigheid
 

WAT ZIT ER IN HET SPORTVASTEN PAKKET?

 ★ Uitgebreid intakegesprek incl. meting (ca 45 min.)

★ Persoonlijk Sportvasten voedings- en trainingsprotocol

★ Make the Switch pakket met supplementen, metabolic switch, en switch strips

★ Persoonlijke begeleiding gedurende de hele kuur via telefoon, what's app of email

★ Evaluatie aan het einde van de kuur (20-30 minuten) met eindmeting en advies over hoe verder te gaan

★ Coachgesprek incl meting 30 en 60 dagen na afloop van de kuur

★ Prepare for the Switch en Keep the Switch zit niet in het pakket maar is tegen meerprijs aan te schaffen. 

Sportvasten: make the switch
EE324497-480D-4F8E-AC05-20AD16FCA329.png

MAKE THE SWITCH

De 10-daagse Sportvastenkuur is de kickstart naar een gezondere lifestyle! De naam “Make The Switch” verwijst naar de switch die jij in deze 10 dagen maakt van suiker- naar vetverbranding. Je traint onder begeleiding van een Sportvasten Coach. Tijdens de Sportvastenkuur bouw je in 3 dagen je voeding af. Vervolgens ga je 2 tot 3 dagen sapvasten en daarna in 4 dagen je voeding weer gecontroleerd opbouwen. Ook neem je de voedingssupplementen in die je tijdens de kuur ondersteunen. Ze ondersteunen je lichaam bij het maken van de switch, beschermen je spiermassa, zorgen voor voldoende energie en onderdrukken het hongergevoel. Dit combineer je elke dag met 20 tot 30 minuten duurtraining. De intensiteit van de training wordt persoonlijk voor jou bepaald door jouw coach. Om te kunnen meten of je de metabole switch maakt tijdens de vastendagen, wordt tijdens de kuur gebruik gemaakt van urinetesten. Zo’n test bestaat uit een stripje dat door contact met wat urine gaat verkleuren. De mate van verkleuring geeft aan of en hoeveel je bent overgegaan op vetverbranding. Ik kan met deze resultaten de kuur eventueel bijstellen voor het bereiken van een zo optimaal mogelijk effect. Bedenk, sportvasten is een indivueel trainingstraject, geen standaard schema en zeker geen dieet. Na de Sportvastenkuur voel jij je als herboren en kan je nieuwe lifestyle beginnen!

Sportvasten: prepare for the switch

VOOR WIE IS SPORTVASTEN GESCHIKT?

Wat zijn de vereisten om aan de kuur te kunnen beginnen?

★ Je moet een redelijke conditie hebben en in staat zijn om 10 dagen lang iedere dag op een gematigd intensief niveau 20-30 minuten te sporten. Uiteraard coach en begeleid ik jou door dit hele proces en bekijken we samen tijdens de intake welke intensiteit bij jou past.

★ Je hebt een goede gezondheid. Heb je bijvoorbeeld diabetes? Dan mag je niet sportvasten; voeding is dan van levensbelang.

★ Een sterke motivatie, een grote portie discipline en doorzettingsvermogen

★ De bereidheid en de tijd om het tijdens deze 10 dagen wat rustiger aan te kunnen doen en bijvoorbeeld een dag vrij te kunnen nemen.
★ De bereidheid om je leefstijl aan te passen en te blijven sporten na de kuur.

Ben  je  op dit moment nog niet geschikt, maar wel gemotiveerd, dan kan ik je naar geschiktheid begeleiden met het "Prepare for the Switch" programma. Doe hier de geschiktheidstest.

PREPARE FOR THE SWITCH

Het kan het zijn dat jouw lichaam en geest nog niet voldoende zijn voorbereid om op dit moment te gaan sportvasten.

 

Ik kan dan met jou gaan kijken hoe we die voorbereiding het beste kunnen gaan invullen. Dit kan bijvoorbeeld door jouw conditieniveau te verbeteren, zodat je straks wel die  20 tot 30 minuten op een goede intensiteit  kunt gaan trainen. Daarnaast kijken ook we naar je voedingspatroon en maken daar een planning voor om te zorgen dat er van de specifieke voedingsstoffen die nodig zijn voor de switch voldoende aanwezig zijn.

 We kunnen eventueel in overleg ‘Prepare for the Switch’-supplementen inzetten om tekorten aan te vullen en je optimaal op de kuur voor te bereiden. Hoe lang er nodig is voor de voorbereiding is verschillend van persoon tot persoon.

 

Zodra je goed voorbereid bent, kun je gaan beginnen aan Make the Switch, de daadwerkelijke sportvastenkuur.

Sportvasten: keep the switch
37301044-AE5D-47E9-9183-BCCB174D5B93.png

KEEP THE SWITCH

Tijdens de sportvastenkuur heeft je lichaam de metabole switch gemaakt van suiker- naar vetverbranding. Die switch wil je natuurlijk beschermen om te voorkomen dat je terugvalt in de suikerstand. 

Een terugval zou kunnen betekenen dat je niet verder afvalt, of zelfs weer aankomt, en dat je gezondheid en vitaliteit verminderen. De basis voor het behouden van de switch is en blijft altijd regelmatig intensief sporten en een gematigd koolhydraatgebruik. Om je lichaam te helpen de metabole switch te behouden zijn verschillende producten, voedings- en trainingsrichtlijnen ontwikkeld.

De trainings- en voedingsrichtlijnen krijg je van mij mee. Deze helpen je met het behouden van de metabole switch. Daarnaast zijn er verschillende mini-sportvastenkuren beschikbaar (van 1 dag en 3 dagen), die je kunt gebruiken om de metabole switch te behouden en/of te reactiveren. 

Dat is misschien nog wel het meest unieke aan sportvasten, heb je eenmaal een volledige switch ingetraind, dan kun je versneld je vetverbranding activeren. Ook zijn er verschillende voedingssupplementen die je helpen de switch te behouden.  

TARIEF SPORTVASTEN

sportvasten: tarief

Prepare for the Switch

v.a. € 165

Tarief  afhankelijk van de benodigde duur en intensiteit van de voorbereiding

 

Tarief is gebaseerd op het voedingsconsult tarief

(min 1x60 min en 2x30 min)

Make the Switch pakket

1:1 € 300
1:2 € 275 pp

10 dagen inclusief:

1-op-1 begeleiding

pakket met alle supplementen

persoonlijk protocol

persoonlijk advies na de kuur

starten wanneer jij wil

persoonlijke intake met meting

dagelijks persoonlijk contact via app of email

2 coachsessies met meting na 30 en 60 dagen

Keep the Switch pakket

€ 100
voor ca 3 maanden

 

3 x metabolic Switch minikuur pakket van 13 x 7 gram zakjes. Hiermee kan je gemiddeld 3 maanden vooruit met minikuren

SNEL AFVALLEN, ENERGIEKER EN FITTER WORDEN?


Binnen 10 dagen kun je het resultaat van de Sportvasten kuur zien én voelen! Jouw behaalde Sportvasten resultaten kun je met Keep The Switch gemakkelijk onderhouden. Met Sportvasten kun je je lifestyle met een kickstart veranderen.

Ben je klaar om de switch te maken?.

Heb je nog vragen of wil je eerst even met mij overleggen of je fit genoeg bent om te starten? 

Sportvasten: veelgetelde vragen
sportvasten: de achtergrond
DE ACHTERGROND VAN SPORTVASTEN

In de oertijd moest de mens jagen om aan voedsel te komen. Soms was er overvloed, soms een schaarste. In tijden van voedselschaarste schakelt het lichaam over van suiker- naar vetverbranding. In de afgelopen decennia is ons voedingspatroon en onze leefwijze aanzienlijk veranderd. We zijn meer suikers en koolhydraten gaan eten en we zijn veel minder fysiek werk gaan doen. Het gevolg hiervan is dat ons lichaam steeds voor de gemakkelijke snelle energiebronnen kiest, namelijk suikers. Deze zijn in het lichaam altijd in overvloed voorradig. Het gevolg is dat we de energiebron voor langdurig gebruik “de vetverbranding” steeds minder gebruiken en als het suiker in ons bloed op is, zijn we vermoeid en slap en willen we meer suikers eten. Vaak eten we dan teveel waardoor de suikers weer omgezet worden in vetten en deze worden opgeslagen waardoor we weer zwaarder worden. Door de metabole switch die je met sportvasten maakt naar de vetverbranding, maken we vaker en langer gebruik van de minder gemakkelijke, langzame energievoorziening en houden we stabielere bloedsuikerspiegel en krijgen we minder snel trek in suikers. We gaan minder (over) eten en blijven slanker.

Vanuit wetenschappelijk onderzoek weten we dat personen waarvan de spieren vooral goed zijn in het verbranden van vet (zoals duursporters), over het algemeen slanker, vitaler en gezonder zijn. Daarbij komt dat ze vaak minder last hebben van overgewicht of gezondheidsproblemen als gevolg van de Westerse levensstijl en voedingsgewoonten.

Door de specifieke combinatie van sporten, vasten en het gebruik van bepaalde voedingssupplementen kan de stofwisseling zodanig beïnvloed worden, dat het verbranden van vet door de spieren wordt gestimuleerd. Zogenaamde type-2A spiervezels switchen dan van suiker- naar vetverbranding. Bij het maken van deze switch produceert het lichaam bepaalde hormonen en worden genen zodanig beïnvloed, dat de stofwisseling in het hele lichaam verandert. De betreffende genen zijn de zogenaamde oergenen die mens en dier in staat stellen om in perioden van voedselschaarste toch op voedsel te kunnen jagen. Door de maatschappelijke veranderingen en huidige eet- en leefgewoonten wordt er nauwelijks nog een beroep gedaan op deze nuttige en beschermende oergenen.

De oergenen en hormonen zorgen er samen voor dat het lichaam extra mitochondriën (de energiecentrales in de cellen) gaat aanmaken en dat de verbranding van vetten verder gestimuleerd wordt. De energieproductie uit suiker en vet zal hierdoor beter in balans komen. Als gevolg hiervan wordt het lichaam slanker, neemt de behoefte aan suiker af en zal derhalve ook de druk op het insulinesysteem verminderen. Want wanneer spieren voornamelijk zijn ingesteld op het verbranden van suiker, veroorzaakt dit een sterk wisselende suikerspiegel met een sterkere behoefte aan suiker houdende voeding, met als gevolg een grotere druk op het insulinesysteem.

Wanneer je lichaam de metabole switch heeft meegemaakt en je minimaal 2 a 3 keer per week blijft sporten, niet teveel snoept en met name 's-avonds beperkt koolhydraten eet, kun je na de kuur van alle voordelen blijven profiteren en zelfs je resultaten nog verder verbeteren.

 

bottom of page