top of page
  • merit179

When you feel like quitting, remember why you started

Bijgewerkt op: 8 jun. 2020Jij hebt een tijdje geleden de stap genomen om gezonder te gaan leven, af te gaan vallen, beter te gaan eten, meer te gaan bewegen, minder te snoepen, te gaan beginnen met krachttraining, minder alcohol te gaan drinken, …. Een stap die veel impact gaat hebben op jouw leven! Je hebt er lang over zitten dubben en hebt uiteindelijk deze stap durven nemen. Jij dacht op dat moment vast en zeker: “Ik ga dit doen, dit gaat mij lukken!”.

Iets nieuws, groots en vaak ook spannends beginnen, betekent vaak dat je daar heel positief en optimistisch over bent. Die positieve overtuiging zorgt ervoor dat je het ook daadwerkelijk gaat doen. Na weken, maanden, of misschien wel jaren twijfelen hak je de knoop door. Je steekt er veel energie en tijd in en oh boy…wat gaat het lekker! Je boekt progressie! Na een tijdje echter klinkt het “Dit gaat mij lukken” stemmetje steeds zachter in je hoofd. Het gaat nooit helemaal weg, maar het verdwijnt vaak wel naar de achtergrond, waar het overstemd wordt door stemmetjes die zeggen: “Waarom doe ik dit eigenlijk ook alweer?”, “Wil ik dit nog wel?” en “Zie je wel, het lukt me toch niet”. Herkennen jullie dit? Dit is namelijk heel vaak het moment dat mensen de handdoek in de ring gooien, that you feel like quitting. Het makkelijkst is dan ook om op te geven, gewoon te stoppen en terug te gaan naar de vertrouwde comfort zone, waar je weet wat je hebt en weet wat je krijgt: namelijk datgene wat je altijd al had. Maar is stoppen echt wat je wil? Of twijfel je diep van binnen? Twijfel en nieuwsgierigheid die ervoor zorgen dat je toch eigenlijk wel wil weten wat er buiten die veilige comfort zone allemaal voor moois op jou ligt te wachten. Dan wil ik tegen je zeggen: remember why you started, blijf doen wat je aan het doen was, zet door en je zal zien dat ook jouw inspanningen beloond zullen gaan worden!

Herken jij deze situatie? Do you feel like quitting whatever beautiful goal you started?

Lees dan even verder voordat je de handdoek in de ring gooit…


Remember why you started

Op dit moment zie je alleen de negatieve dingen, het gaat niet zoals je wil, het is moeilijk, lastig vol te houden, te druk met werk en gezin, etc. Maar denk heel even terug aan de tijd dat jij je plannen aan het maken was. Waarom heb jij die stap toen willen zetten? Voelde je je niet lekker in je vel, vond je jezelf te dik of te lui, had je te weinig energie, dronk je teveel alcohol, …? Waarom was het voor jou destijds noodzakelijk om te veranderen? Als die redenen die voor jou destijds de druppel waren om deze beslissing te nemen er nog steeds zijn, overdenk dan nog eens goed wat jij met die handdoek gaat doen…


Dream big

Er zijn legio redenen waarom je zou kunnen opgeven: je situatie is veranderd, je hebt andere prioriteiten, familiaire omstandigheden, ziekte, geldgebrek etc. Bang en onzeker zijn over het halen van jouw doelen hoort daar niet bij! “Wat als ik het niet kan?”, “Wat als ik faal?”, “Ik kan het toch niet, zie je wel”, De angst om te falen of iets niet te kunnen is ongegrond. Doordat je denkt dat je iets niet kan, ga je het ook daadwerkelijk geloven. Negatieve gedachten zullen nooit zorgen voor een positieve uitkomst. Denk positief, “Wat als het wel lukt?”, “Wat als ik het kan?”, “Ik heb het nog nooit gedaan, maar ik denk dat ik het wel kan”. Dream big!


Je bent en staat niet alleen

Iedereen is wel eens onzeker. Iedereen heeft af en toe een een bevestiging nodig dat hij goed bezig is of een klopje op de schouder. Iedereen! Zeker als je iets doet wat nieuw voor je is. Dus hierin sta je niet alleen. Ook bij mensen waar jij naar opkijkt die ‘schijnbaar’ overlopen van zelfvertrouwen is niet alles in een rechte lijn omhoog gegaan, ook zij hebben motivatiedipjes en twijfels en hebben wel eens gefaald. Het belangrijkste is dat zij zijn doorgegaan en niet de handdoek in de ring hebben gegooid. Probeer ook niet alles in je eentje op te lossen. Vraag hulp! Het werkt erg motiverend als je gelijkgestemden om je heen verzamelt waarbij je je gehoord en gezien voelt, die jou steunen in plaats van saboteren. Mensen waar jij je ei kwijt kan, waar je ervaringen mee kan uitwisselen, mensen met dezelfde interesses waardoor jij je kan laten inspireren en motiveren. Daarnaast kun je natuurlijk ook altijd de hulp inroepen van een coach die jou helpt het beste uit jezelf te halen en die kan fungeren als een stok achter de deur.


Hopelijk heb ik jou, twijfelaar, over de streep kunnen trekken om gewoon jouw doel te blijven najagen.


Don’t be afraid to dream big - Nothing is impossible - If you believe in yourself - You can achieve anything

Liefs,

Merit

PS: Dit is een post die ik september 2018 al een keer deelde op mijn oude website. Gelukkig had ik de platte tekst nog om deze hier te reposten.


57 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page