Hoe komt het dat ik direct na het eten altijd behoefte heb aan zoetigheid?
Deze vraag wordt mij regelmatig gesteld. Zin in zoetigheid is namelijk echt veel voorkomend na een maaltijd. Daarom willen we ook graag een zoet dessert na het eten. Het is best vreemd, want je hebt net gegeten en je buik zit vol. Hoe komt het dan dat je trek in zoetigheid hebt? Deze drang naar zoetigheid komt meestal door gewenning maar kan ook komen door een schommeling in je bloedsuikerspiegel.
Hieronder een opsomming van mogelijke oorzaken en bijbehorende oplossingen.
Energie
Het kost je lichaam tijd om je avondeten te verwerken en de energie naar je bloed en lichaamscellen te krijgen. Je maag zit misschien wel vol, maar de cellen hebben nog geen energie gekregen. Direct na het eten is je bloedsuikerspiegel dus nog even laag, en zal het nog vragen om snelle energie in de vorm van suikers. Er gaat bovendien veel energie naar de spijsverteringsorganen, waardoor je moe wordt en dat versterkt de vraag naar nieuwe energie.
Oplossing: Zorg dat je bloedsuikerspiegel gedurende de dag zo stabiel mogelijk blijft. Doe dit door regelmatig iets voedzaams te eten. Eet bijvoorbeeld elke drie tot vijf uur iets met een lage glykemische waarde en dus ‘trager’ werkende suikers. Voorbeelden hiervan zijn noten, olijven, quinoa, boekweit of zilvervliesrijst. Zorg er ook voor dat je niet te weinig eet gedurende de dag zodat je een stabiele bloedsuikerspiegel hebt als je gaat dineren en je lichaam ook niet om zoet hoeft te vragen na het eten.
Suikerverslaving
Als je veel enkelvoudige koolhydraten eet ofwel snelle suikers zoals bewerkte granen, suiker, honing, chocolade, diverse zoetstoffen, pasta, witbrood, pizza, cake en koekjes, witte rijst enzovoort, stijgt je bloedsuikerspiegel snel. Je lichaam gaat dan werken om de bloedsuikerspiegel weer in balans te brengen. Hoe sneller de bloedsuikerspiegel stijgt, hoe meer het lichaam gaat werken en hoe meer je bloedsuikerspiegel daalt en zelfs op een te laag niveau kan komen. Op dat moment zenden je hersenen uit dat je energie in de vorm van suikers nodig hebt. Als je dat oplost door opnieuw iets met suiker te eten kom je in een verslavend patroon terecht. De voedingsindustrie vervangt suikers veel door kunstmatige zoetstoffen (zoals in light producten), maar wanneer je deze teveel binnenkrijgt, houden ze een eventuele suikerverslaving in stand. Het gaat erom je lichaam de juiste brandstof te geven. Wanneer je het lichaam voedt met de juiste voedingstoffen en kiest voor complexe koolhydraten zal die enorme trek in zoetigheid verdwijnen.
Oplossing: Zie en behandel dit echt als een verslaving en ban een tijdje alle suikers uit je menu. Al na een paar dagen zal de zin in suiker (ook na het eten) echt verminderen of zelfs verdwijnen, je lichaam is na een week of drie tot vier gewend aan het schrappen van suiker.
Gewoonte
Het kan ook zijn dat het eten van iets zoets na het eten een gewoonte is geworden. Zowel lichaam als geest went aan gewoontes. Als je altijd iets zoets eet na het eten, dan heb je daar ook steeds opnieuw zin in, je systeem rekent er al op. Als je het een keer niet doet, gaat je lichaam er om vragen.
Oplossing: De gewoonte doorbreken is het enige wat hier werkt. Doe een paar keer iets anders op het moment dat je normaal iets zoets zou eten na het eten, bijvoorbeeld een wandeling, een kop thee drinken of je tanden poetsen. Doorbreek de gewoonte door juist op die momenten iets anders te doen, dus wanneer je normaal na het eten graag met iets zoets op de bank ploft, ga dan nu eens (zonder zoetigheid) aan tafel zitten of op een andere plek. Alle beetjes helpen om je systeem te laten wennen aan een nieuwe gezonde gewoonte. Probeer de vraag van je lichaam echt te negeren, het gaat vanzelf weer weg.
Tekort aan magnesium
Als je vooral zin hebt in chocolade na een maaltijd, kan het zijn dat je lichaam behoefte heeft aan magnesium omdat het daar een tekort aan heeft. Cacao bevat magnesium en magnesium helpt om het metabolische systeem van je lichaam energie te geven. Als je moe bent na het eten is het dus nog verleidelijker om chocolade te nemen. Elk orgaan in ons lichaam, en met name het hart, de spieren en de nieren, heeft magnesium nodig.
Oplossing: Voeg bijvoorbeeld rauwe cacao toe aan je smoothies. Of voeg andere voedingsstoffen die magnesium bevatten toe aan je gerechten zoals maca, zeewier kelp, amandelen, noten, zaden, avocado, gedroogde vijgen, makreel en groene groenten. Ook zit er magnesium in spirulina, chlorella en hennepzaad. Je kunt ook magnesium supplementen nemen. Neem de magnesium liefst een uurtje voor het slapen gaan, magnesium heeft namelijk een ontspannende werking.
Eindelijk rust, daar hoort wat lekkers bij
Veel mensen hebben vroeger suiker als een beloning gekregen of als troost, en zo is het systeem als het ware ‘geprogrammeerd’ geraakt. Zoet is de smaak die bijna iedereen al vanaf de geboorte graag proeft. De smaak kalmeert ons en geeft een soort natuurlijke ‘high’ omdat suiker stofjes, zoals dopamine, afgeeft in de hersenen. Dit zijn stoffen waar we ons goed van voelen (en die ook potentieel verslavend kunnen zijn). Het kan zo zijn dat je de hele dag druk bent geweest en je na het eten pas je eerste echte rustmoment hebt. Waardoor je, al dan niet onbewust, het gevoel krijgt dat je jezelf wilt belonen of dat jij nu eens aan de beurt bent.
Oplossing: Wanneer je iets zoets eet als beloning omdat je het druk of zwaar hebt, verzin dan een beloning die niets met eten te maken heeft. Ga bijvoorbeeld lekker lang in bad, lees een lekker tijdschrift of boek. Ook kan je wanneer je het druk hebt of het zwaar hebt, jezelf zielig vindt, met anderen praten en je emoties delen. Voeding lost het namelijk niet op. Ook is het belangrijk om overdag genoeg pauzes nemen en goed te luisteren naar je lichaam en je behoeften. Dan hoef je dat niet voor het eerst ’s avonds na het eten te doen, waardoor je het gevoel krijgt dat je jezelf wilt belonen.
Tem je zin in zoet na het eten
Je kunt na het eten niet echt trek hebben, want je hebt net gegeten. Geef niet toe aan de bijna onbedwingbare zin in zoetigheid, maar drink water of thee. Geef daarna wel toe aan je onrust of slaperigheid door bijvoorbeeld ontspannen een blokje om te lopen. Als je na elke maaltijd minimaal 10 minuten wandelt of fietst, zal je insulineafgifte al worden getemperd. Een wandeling na de maaltijd is dus heel gezond, de buitenlucht geeft je extra zuurstof voor de stofwisselingsprocessen.
Herken jij dit fenomeen? En hoe ga jij er mee om? Geef je eraan toe of weersta je de lekkere trek?
Laat je reactie achter in de comments...
Liefs,
Mérit
Comentários