top of page
  • merit179

Moet je ‘healthy’ eten om af te vallen?Op veel Instagram accounts (en andere social media kanalen zoals Facebook) van de so called ‘fitte’ en ’healthy’, personen, zie je vaak de ene na de andere post voorbijkomen van lekkere ‘gezonde’ taarten en ‘verantwoorde’ maaltijden en snacks. Jij laat je vervolgens inspireren en staat te bakken en kokkerellen in de keuken, want jij wil ‘fit’ en ‘healthy’ worden met natuurlijk als bijkomstigheid dat dito slanke lijf. Maarrrr...valt dat even vies tegen, je valt na al die moeite geen gram af. Waarom zijn deze personen slank en waarom lukt het jou niet om maar een gram af te vallen?

Laten we even bij de basis beginnen. Op social media worden al gauw de termen ‘healthy’ of gezond gebruikt voor taarten of snacks die gemaakt zijn op basis van natuurlijke suikers zoals palmsuiker, ahornsiroop, honing, dadels, of voor maaltijden met ‘healthy’ ingrediënten zoals quinoa, avocado, superfoods, noten of extra pure chocola. Ook ik maak mezelf hier schuldig aan. De naam van mijn onderneming heb ik hier zelfs van afgeleid. Maar wat betekent nou eigenlijk ‘healthy’ of ‘gezond’?


Vaak wordt onder healthy eten verstaan dat je voedingspatroon voornamelijk bestaat uit natuurlijke, voedzame producten met hoogwaardige voedingsstoffen (vitamines, mineralen en sporenelementen). Healthy personen eten salades en kip met rijst en broccoli in plaats van een patatje met of een tosti ham-kaas. Healthy personen ‘snoepen’ met een stukje komkommer en geroosterde kikkererwten in plaats van met een zak chips. Healthy personen bakken brownies van zwarte bonen en dadels in plaats van suiker, boter en bloem. Toch?!


Natuurlijk bevat een salade meer voedingsstoffen dan een patatje met en is de keuze voor komkommer met geroosterde kikkererwten in plaats van een zak chips verstandiger en gezonder. Dit betekent alleen geenszins dat je er door afvalt. Om af te vallen is meer nodig dan die healthy keuze. Er zijn genoeg mensen die healthy eten en geen gram afvallen. Als jouw doel is om af te vallen, zul je minder moeten eten dan je verbrandt. Deze energiebalans is en blijft namelijk leidend. Je komt aan wanneer je meer energie binnenkrijgt dan je verbruikt en valt af wanneer je meer energie verbruikt dan je binnenkrijgt. Als jij teveel healthy producten eet kom je net zoveel aan als van ieder ander ‘ongezond’ product dat je teveel eet. Je lichaam maakt hierin echt geen onderscheid.


Een healthy of gezond eetpatroon hangt niet af van jouw keuze voor één product of maaltijd. Het gaat over meer dan dat; het gaat over het vinden van een goede balans in jouw eetkeuzes dag in dag uit, week in week uit, maand in maand uit. Net als een salade met avocado, quinoa en makreel of een taart zonder toegevoegde suiker, past daar ook een af en toe een patatje mayo, een stuk melkchocola of een pizza in.


Zie jij door alle healthy bomen nog steeds het bos niet, heb je hulp nodig om jouw eetpatroon op de gezonde rit te krijgen, dan kan ik je daar goed bij helpen. Neem even een kijkje op mijn site om te zien of het 3 of maanden online coachingstraject iets voor je is. Heb je er vragen over, aarzel niet contact met me op te nemen.

Liefs,

MeritPS: Dit bericht heb ik in 2018 eerder geplaatst op mijn oude website en nu in een nieuw jasje gestoken.

82 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page