top of page
  • merit179

Crossfit, mijn ervaringen en is het ook wat voor jou?CROSSFIT, je kan er bijna niet meer om heen de laatste tijd. De CrossFit boxen schieten als paddestoelen de grond uit. In juli 2018 trok ik ook de stoute schoenen aan en stapte ik voor het eerst naar binnen bij onze lokale box Steel Train CrossFit. Gewoon uit nieuwsgierigheid, om eens te kijken wat het precies inhoudt en stiekem hoopte ik natuurlijk dat het ook iets voor mij zou zijn. En ik kan je nu, bijna twee jaar verder, zeggen dat dit mijn ‘ouderwetse’ trainingsroutine inde gym ernstig in de war heeft geschopt. I am completely hooked!


Ik dacht van mezelf dat ik na jaren van fitness en hardlopen best fit was, maar zelfs wanneer je voorheen 4 dagen per week in de gym te vinden was en aan hardlopen deed, de intensiteit van Crossfit is echt, maar dan ook echt next level, waardoor je binnen één les al ontdekt dat je toch niet zo fit bent als je misschien dacht. Bij Crossfit ga je keer op keer helemaal stuk. Maar dan ook écht. Durf jij nog?!


CrossFit heeft, naast dat het erg leuk en uitdagend is, veel voordelen. Het maakt je beresterk, topfit en gezond. Wat is het precies, wat zijn mijn ervaringen tot nu toe, en is het misschien ook iets voor jou?


Definitie van CrossFit

‘Constantly varied functional movements performed at high intensity’. Dat is waar CrossFit voor staat. Dit is de definitie die je overal tegenkomt: CrossFit is een manier van fitness die gewichtheffen, atletiek en gymnastiek combineert in één trainingsvorm. Gedurende de training worden functionele bewegingen op een gevarieerde manier in een hoge intensiteit zo snel mogelijk uitgevoerd. De filosofie achter CrossFit is om niet te specialiseren in één specifiek sportonderdeel omdat dit tot een eenzijdige fysieke ontwikkeling zou leiden.


Functionele oefeningen

In tegenstelling tot fitness bij de traditionele sportschool, wordt er geen gebruik gemaakt van machines. Je traint enkel met lichaamsgewicht en losse materialen, zoals touwen, barbells, ringen, pull-up bars, medballs en kettlebells. De oefeningen bestaan voornamelijk uit natuurlijke menselijke bewegingen zoals duwen, (op)trekken, stoten, werpen, tillen, hurken, springen, klimmen, roeien en rennen. Hierbij gebruik je meerdere gewrichten en spieren voor één beweging, de zogenaamde compound oefeningen.Gevarieerde trainingen

CrossFit doe je in steeds wisselende kleine groepen van ca acht tot tien personen, onder begeleiding van een gecertificeerde trainer. De trainingen of WOD’s (workout of the day) wisselen van dag tot dag. Zo krijgt de verveling geen kans om toe te slaan en train je steeds andere spieren waardoor je ze blijft verrassen. Je wordt er functioneel fit van en bouwt zowel kracht als conditie op. Pas kort van te voren, of soms