Muscle mass is the nr. 1 health factor that determines long term health" - William R. Clark -
Uit de wetenschap is een mooi lijstje naar boven gekomen met de belangrijkste 10 biomarkers om op een gezonde manier oud te worden, de '10 BIOMARKERS OF AGING' *
SPIERMASSA
kracht
basaal metabolisme
vetpercentage
aerobe capaciteit
bloedsuikertolerantie/insulinegevoeligheid
HDL cholesterolverhouding
bloeddruk
botdichtheid
temperatuur regulatie
Ik wil graag de eerste en belangrijkste uit dit rijtje verder uitdiepen: SPIERMASSA. Meer spiermassa zorgt er namelijk voor dat ook de meeste andere biomarkers verbeteren. Win-win toch?!
Een gezond lichaam is de basis voor een prettig leven. Veel mensen associëren gezondheid voornamelijk met een slank lichaamsgewicht, maar er is een ander aspect dat vaak over het hoofd wordt gezien: spiermassa. Spiermassa speelt een cruciale rol in de algehele gezondheid en heeft verregaande voordelen voor het lichaam. In dit blog zal ik het belang van spiermassa voor de gezondheid bespreken. Waarom is het essentieel om, ongeacht leeftijd, spiermassa te behouden en/of te vergroten?
1. Verbeterde stofwisseling en gewichtsbeheersing:
Spieren zijn actieve weefsels die energie verbranden, zelfs in rust. Hoe meer spiermassa je hebt, hoe hoger je ruststofwisseling is. Dit betekent dat je meer calorieën verbrandt, zelfs als je niet actief bent. Door regelmatig (minimaal 2 keer per week) aan krachttraining te doen en daarmee spiermassa te onderhouden of verder op te bouwen, kun je je stofwisseling stimuleren en effectiever je lichaamsgewicht beheersen. Bovendien helpt spiermassa bij het behouden van een gezond vetpercentage, omdat het de neiging heeft om meer calorieën te verbranden dan vetweefsel.
2. Verbeterde lichaamshouding en bewegingspatroon:
Sterke spieren zijn essentieel voor een goede lichaamshouding en een gezond bewegingspatroon. Het behouden van een gezonde spiermassa kan helpen bij het voorkomen van rugpijn, nekklachten en andere aandoeningen aan het bewegingsapparaat. Sterke spieren ondersteunen de wervelkolom en zorgen voor een betere uitlijning van het lichaam. Bovendien verbetert spierkracht de mobiliteit, flexibiliteit en stabiliteit, waardoor het risico op blessures afneemt en dagelijkse activiteiten gemakkelijker worden.
3. Verhoogde botgezondheid:
Spiermassa is niet alleen goed voor spieren, maar ook voor botten. Regelmatige krachttraining stimuleert de botgroei en verhoogt de botdichtheid, waardoor het risico op osteoporose en botbreuken afneemt. Sterke spieren oefenen druk uit op de botten, wat de botweefsels aanzet tot het behouden en versterken van de structuur. Het is vooral belangrijk voor vrouwen om spiermassa op te bouwen, omdat zij een hoger risico hebben op osteoporose naarmate ze ouder worden.
4. Verbeterde glucosecontrole en insulinegevoeligheid:
Spierweefsel speelt een cruciale rol bij de regulatie van de bloedsuikerspiegel. Spieren nemen glucose op uit het bloed en gebruiken het als energiebron tijdens fysieke activiteit. Door regelmatig aan krachttraining te doen en spiermassa op te bouwen en te behouden, kan de glucosecontrole verbeteren en de insulinegevoeligheid toenemen. Dit is vooral gunstig voor mensen met diabetes type 2, omdat het kan helpen bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en het verminderen van de behoefte aan medicatie.
5. Verminderd risico op chronische ziekten:
Het behouden van een gezonde spiermassa kan het risico op verschillende chronische ziekten verlagen. Onderzoek heeft aangetoond dat een hoge spiermassa geassocieerd is met een lager risico op hartziekten, hoge bloeddruk, metabool syndroom, obesitas en bepaalde vormen van kanker. Daarnaast kan spiertraining ook helpen bij het verbeteren van de bloedlipidenprofielen, het verlagen van de bloeddruk en het verminderen van ontstekingen in het lichaam.
Om bovenstaande dan nog even kort samen te vatten:
Spiermassa is niet alleen belangrijk voor de esthetiek, maar heeft ook grote voordelen voor de algehele gezondheid. Het behouden en vergroten van spiermassa heeft positieve effecten op de stofwisseling, gewichtsbeheersing, lichaamshouding, botgezondheid, glucosecontrole en het risico op chronische ziekten. Om de voordelen van spiermassa te ervaren, is regelmatige krachttraining essentieel. Het combineren van krachttraining met een evenwichtige en gezonde voeding zal je helpen om een gezond en sterk lichaam op te bouwen. Dus, laten we niet alleen focussen op de weegschaal, maar ook op het bouwen van gezonde spieren voor een betere algehele gezondheid en welzijn, tot op latere leeftijd.
Doe er je voordeel mee! Mocht je ergens hulp of advies bij kunnen gebruiken, laat me dat dan vooral weten!
Liefs,
Merit
* Evans, Ph.D and Rosenberg M.D. Tufts University aging study
Comments