top of page
  • merit179

SPORTVASTEN! Wat is het? En hoe heb ik mijn 10-daagse kuur ervaren?

Net als heel veel mensen ben ik toch in de Coronatijd iets (ca 2,5 kg) aangekomen. Deze ‘wintervetjes’ zoals ik ze noem wil ik er toch wel weer af zien te krijgen. Dit ga ik proberen te doen door een experiment met mezelf aan te gaan in de vorm van Sportvasten. Zoals de naam al zegt het is sporten en vasten tegelijk, en dat 10 dagen lang. Ik weet dat het voor mij, die normaal 6 a 7 keer op een dag eet en denkt niet zonder eten te kunnen, een mega uitdaging zal worden! Maarrrr ik hou van uitdagingen :-) Dus let’s start!!


In dit blog ga ik mijn ervaringen van deze 10 dagen met jullie delen.

Wat is sportvasten?

Eerst even wat uitleg. Wat is sportvasten nu precies en waarom zou je het überhaupt willen doen?

Sportvasten is een trainingsmethode waarbij het lichaam de ‘metabole switch’ van suiker- naar vetverbranding gaat maken. Deze switch zorgt voor een gezonder gewicht, een betere conditie en meer vitaliteit. Door het Sportvasten worden de spieren gedwongen de energie uit vet te halen. Het aanspreken van deze vetreserves resulteert in een gezonder gewicht en een afname van (visceraal) buikvet. Naast deze voordelen levert het je een betere conditie op. Dit komt doordat de suikers, waarvan een veel kleinere voorraad in het lichaam aanwezig is in de vorm van glycogeen, minder worden aangesproken waardoor het duurvermogen wordt vergroot.


Hoe zien die 10 dagen er concreet uit?

Je begint met drie afbouwdagen, dan volgen twee a drie vastendagen, en daarna bouw je weer vier dagen je voeding op. Gedurende deze 10 dagen doe je iedere dag een cardiotraining van 20 tot 30 minuten. Je kan hierbij kiezen uit bijvoorbeeld roeien, hardlopen, fietsen, of een HIIT workout. De intensiteit van de trainingen (hartslagzone) moet redelijk hoog zijn, op ca 75% van je anaerobe drempel. Dit wordt door je coach berekend en wordt beschreven in je persoonlijke protocol.

Om tekorten aan voedingsstoffen te voorkomen slik je tijdens de kuur een aantal supplementen:

Multivitamines, CalMagZink (mineralen), Omega 3 visolie en de Metabolic switch (een aminozurencomplex die je hersenen voorziet van de minimale suikerbehoefte, spierafbraak voorkomt, bijdraagt aan de katabole switch en de ergste hongergevoelens voorkomt).

Om te bepalen of je de Switch gemaakt hebt, maak je gebruik van de urine teststrips. Door te plassen op de teststrips kun je de zogenaamde ketonenwaarden aflezen. Wanneer de kleur verandert van beige naar roze en paars weet je dat je bent geswitcht.

Mijn Sportvasten dagboek

Startmeting

Gewicht 63,3 kg

Taille omvang 68cm


Dinsdag 27 april - afbouwdag 1

Koningsdag! De eerste dag van mijn Sportvasten kuur. Op deze eerste dag skip je alle dierlijke eiwitten en vetten uit je menu en hebt in totaal 3 eetmomenten. Gisterenavond had ik het menu en het boodschappenlijstje bekeken en afgestreept wat ik al in huis heb. Voor het ontbijt had ik gelukkig alles al in huis. Om 6.45 uur de wekker gezet om voldoende tijd voor het ontbijt te hebben. Ik heb om 8 uur een crossfit wod staan die prima aansluit op het trainingstuk van 30 minuten: het wordt iets langer met de 40 minuten WOD "Bert". Als ontbijt mag ik 2 stuks fruit, een glas vruchtensap en de metabolic switch. Ik koos vanmorgen voor zelfgeperste sinaasappelsap met een appel en een kiwi. Daarnaast slik ik de dagelijkse supplementen. Na het ontbijt op naar de WOD die nu nog goed te doen was. Ik heb tenslotte nog reserves genoeg :-)

Meteen na de training geef ik een uur PT buiten in het zonnetje en daarna ga ik door naar de Griekse winkel (Olive Garden) voor veel olijven, veel pistachenoten, veel groenten en veel fruit. Want dat heb ik nodig komende tijd! Mijn maag begint al te knorren... Thuis een kop zwarte koffie (ik mis de cappuchino nu al!) en een coachcall, aansluitend online coachen en een Zoom PT. Het is nog steeds geen 12 uur en ik heb echt trek... En dit is pas dag 1 en ik mag nog eten:-)

12.30 uur: ik ga lunchen! Ik lunch met veel sla (100gram) met 2 tomaten, een stuk komkommer, 10 olijven en een dressing van olijfolie en een kop Matcha thee. Het smaakt me heerlijk! Na de lunch mag ik 50!!! gram pistachenoten, wat een verwennerij :-)